Vinn slaget om talangerna med Employer branding

Både stora och små företag vet att bra medarbetare är ovärderliga, men till skillnad från de stora företagen investerar små företag inte lika mycket tid och pengar som de borde för att bygga upp en rekryteringsstrategi. Resultatet blir att småföretagen inte lyckas locka de riktiga talangerna.

Det här är hemligheten


De bästa företagen rekryterar aldrig, de attraherar. Att anställa är inte bara HR-avdelningens uppgift, även marknadsteamet bör vara delaktiga. En bra m
arknadsföringsstrategi kan revolutionera din rekryteringsprocess. Både stora och små företag bör lägga krut på att attrahera personer med rätt profil och se rekrytering som en marknadsföringskampanj som potentiellt kan leda till anställningar året runt.

Vi har listat ett par idéer som kan boosta din Employer branding


1. Utvärdera er hemsida

Gå till ditt företags karriärsida (om ni inte har en karriärsida, då är det hög tid att skaffa en). Karriärsidan bör visa upp hur det är att jobba på företaget och inte bara bestå av en lista över lediga tjänster och kravspecifikationer. Våga ta chansen att skryta lite, framhäv utmärkelser och roliga aktiviteter, som till exempel resor och konferenser. Integrera gärna era sociala medier för att samla företagets inlägg på ett ställe. Berätta om företagets historia, vision och mission.

Kom ihåg vikten av företagskulturen. En väldigt kompetent person kan misslyckas med att briljera på ett jobb om han eller hon inte trivs i kulturen. Därför är det viktigt att låta er företagskultur lysa igenom på karriärsidan och i interaktioner med kandidater, redan från start.

När du har utvärderat hemsidan, ställ dig själv ett par frågor; Skulle du ansöka till ditt företag? Berättas den rätta bilden om er företagskultur? Kommer sidan att locka rätt personer? Har ni gjort något för att berätta om varför just ert företag är en fantastisk arbetsplats?

2. Jobba med video

Våga gå utanför boxen med dina platsannonser genom att skapa en underhållande video om tjänsten du rekryterar till. Det ger potentiella kandidater en möjlighet att få en personlig bild av företaget, lära känna varumärket och kulturen. En video kan hjälpa ditt företag att stå ut i bruset av konkurrenter i sociala medier, det ger generellt sett även en större klickfrekvens och fler visningar än en bild.

  1. Uppmuntra medarbetare att engagera sig i rekryteringen

Ju mer man undersöker saken, desto tydligare blir det. Det snabbaste och billigaste sättet att rekrytera är med hjälp av sina medarbetares rekommendationer. Den här typen av anställningar resulterar oftast i mer kvalitativa resultat och leder till färre avhopp. Rekommendationer från anställda bidrar till en mer personlig och trovärdig bild av företaget, jämfört med att bara publicera en platsannons med företaget som avsändare. Vi lanserade nyligen funktionen “Influencers” i Workbuster, för motivera anställda att sprida annonser och ge arbetsgivare möjligheten att uppmärksamma deras engagemang.

Via influencers-funktionen kan dina anställda dela annonser med en unik delningslänk som gör deras engagemang spårbart, genom att mäta hur många klick och visningar som länken har genererat. Du kan läsa mer om Influencers här.

  1. Var snabbare

Tänk tillbaka på när du sist sökte jobb, och hur det kändes efter att du skickat en ansökan, men inte fick något svar. Det känns olustigt och de flesta som känner sig avvisade skapar sig en bild av att de egentligen inte ville jobba på företaget ändå. Om du verkligen vill vinna slaget om talangerna, se till att vara snabbare än konkurrenterna med att kontakta dina främsta sökande och schemalägg intervjuer. Ett tips kan vara att be dina kandidater att spela in en kort video om varför de skulle vara en bra kandidat för tjänsten, det snabbar upp processen och sparar ditt företag tid genom att lära känna personerna på ett snabbare sätt.

Sanningen är: Personen du vill ha är kompetent, bra på det den gör och kanske redan trivs bra på sin nuvarande arbetsplats - det betyder att du antingen måste komma med en riktigt bra deal, eller vänta på att rätt möjlighet ska komma. När möjligheten kommer, agera snabbt! Oavsett, om du börjar marknadsföra ditt företag till talanger så som du marknadsför till kund, kommer det att generera många fler kvalitetsansökningar vid nästa rekrytering. 

Behöver du hjälp med att sätta upp en karriärsida? Kontakta oss gärna här så berättar vi mer!

Dela i sociala medier

Läs liknande inlägg