Skriv rekryteringsannonser som ger effekt 2021 | Detta är guiden för dig

En bra rekryteringsannons ökar chanserna att få fler relevanta ansökningar och anställa rätt kandidat. Att skriva en rekryteringsannons är ett hantverk. I den här guiden ger vi dig tipsen på hur du tar din rekryteringsannons till nästa nivå.

Tänk som en journalist när du skriver din rekryteringsannons

Hantverket i att skriva riktigt bra platsannonser påminner en hel del om hur en journalist bygger upp sina artiklar för att locka läsaren. Börja med en intresseväckande rubrik som får mottagaren att vilja läsa mer. En ingress som griper tag och sammanfattar innehållet och en text som ger bakgrunden. Låter det enkelt? Nja, kanske inte, men vi tar det steg för steg.


Innan du börjar utforma din rekryteringsannons bör du har koll på:

  • Vad som särskiljer er från konkurrerande arbetsgivare

Få arbetsplatser kan välja och vraka bland kandidater. En viktig del är därför att särskilja sig från andra företag. Håller ni på att revolutionera världen? wow! Drivs ni av ett syfte bortom att bara växa och blir större? Eller är ni ett bolag där man stannar för att man trivs så bra?

  • Kravprofil för rollen

Att skriva en jobbannons utan kravprofil är lite som att rekrytera utan kompass. Kravprofilen ger riktningen för hela rekryteringen och är värd att lägga lite extra tid på.

  • Målgruppens drivkrafter och engagemang

Tänk på att kommunicera utifrån vad som är intressant för mottagaren. Här kan du ta hjälp av undersökningar kring vad som engagerar olika målgrupper.
Lästips:
Academic Work, Young Profesionals Atraction Index (YPAI), https://www.academicwork.se/foretag/ypai
Randstad Sveriges mest attraktiva arbetsgivare: Länk Randstad: https://www.randstad.se/om-oss/press/sveriges-mest-attraktiva-arbetsgivare-2020/

Nu har du lagt grunden. Dags att kika på skapandet av rekryteringsannonsen, steg för steg. 

Rekryteringsannonsens delar 

Bild

I takt med att sociala medier blivit en allt mer central marknadsföringskanal har det blivit allt viktigare att jobba med engagerande bildmaterial i rekryteringsannonsen. Har ni möjlighet att ta egna bilder eller anlita en professionell fotograf är det att föredra, då genuina och personliga bilder engagerar mer. Men idag finns även möjligheten att använda royaltyfria stockbilder i hög kvalitet  (köpta eller gratis från exempelvis Unsplash).

Intresseväckande rubrik

Vi går tillbaka till skvallerpressen. En intressant artikel börjar med en intresseväckande rubrik. Uppmana att läsa mer och var tydlig. 

Exempel:
Är du vår nya säljare?
Hej ekonom, som älskar ordning & reda 
Säljare, kom hjälp oss att förbättra världen!

Ingress: börja med det viktigaste

Här ger du en kort beskrivning av er som arbetsgivare, uppmuntra till att läsa vidare och berätta  varför man bör söka jobbet 

Exempel:

Äntligen, chansen att jobba som Account Manager hos Workbuster är här! Är du inlyssnande, relationsskapande med viljan att hjälpa potentiella kunder att förstärka sitt employer brand? Vill du jobba i en organisation där du tillåts att växa och ta egna initiativ? Då kan det här vara jobbet för dig!

Företagspresentation

Huruvida man ska börja beskriva sig själv tvistar de lärda. Det beror helt enkelt på hur välkända ni är som arbetsgivare och hur ni vill uppfattas av kandidaten. Är ni en mindre känd arbetsgivare är det allt viktigare att kunna kommunicera vad ni erbjuder och vad ni som bolag står för. Det kan räcka med en bra överskådlig mening. 

Exempel: 

Workbuster är ett snabbväxande SaaS-företag inom HR-tech som startade 2008. Vår mission är att bygga innovativa lösningar för Talent Acquisition med hög kvalitet och användarvänlighet som hjälper våra kunder att attrahera och rekrytera de bästa kandidaterna. Hos Workbuster blir du en del av ett prestigelöst gäng i en skön arbetsmiljö i centrala Stockholm. 

Rollbeskrivning och kandidatprofil

Sätt rätt förväntningar på vad jobbet innebär genom att tydligt beskriva arbetsuppgifter, ansvarsområden och vem man kommer rapportera till. Utifrån kravprofilen formulerar du vilka kompetenser och erfarenheter som krävs för att lyckas i rollen.

Exempel:
Som Account Manager på Workbuster älskar du att lyssna och analysera kundens behov inom rekrytering och Talent Acquisition. Du är en relationsskapande person som kommer vara kundens huvudkontakt från införsäljning till uppstart och därefter ingår viss merförsäljning för att hålla kunderna nöjda. Du kommer pedagogiskt utföra demos av Workbusters verktyg och sätta dig in i kundens situation. Utöver ditt säljteam så har du dessutom till din hjälp vårt Customer Success team som onboardar och stöttar kunderna i stort som smått.

Du jobbar med bokande av egna möten från ditt kontaktnät, kallringning och på potentiella bolag som vi finner intressanta. Kanske träffade du en potentiell kund på ett event eller liknande som kommer ha stort värde av Workbusters verktyg? Du får dessutom ett antal bokade möten från vårt Sales Development team.

 

Om kandidaten ni söker i rekryteringsannonsen

Nu har du nytta av kravprofilen. Vilka egenskaper hos kandidaten ser ni som viktigast för att bli framgångsrik i rollen? Tänk på att inte begränsa rollbeskrivningen utifrån önskade kompetenser som inte är absoluta krav för jobbet. Finns det till exempel personliga egenskaper som väger tyngre än x antal års yrkeserfarenhet och utbildningsbakgrund?

För att passa i rollen som Account Manager ser vi att du är en modern säljare som är förtroendeingivande, kunnig och relationsskapande. Du förstår att en affär inte stängs på ett ögonblick utan snarare genom ett antal beslut längs med vägen i din relation med den tilltänkta kunden. Att guida kunden och erbjuda dem den rätta lösningen för en långsiktig relation är A och O.

Beskriv önskemål och krav

För att inte riskera att utesluta bra kandidater är det bra att fundera en extra gång över vilka som är de faktiska skallkraven och vilka kompetenser och erfarenheter som är önskvärda. I många fall kan de bästa kandidaterna ha en annan bakgrund än den förväntade. 

Övrig information

Som vi nämnde i början. Avsluta med detaljerna. Hur ser processen ut? När är sista dag att ansöka? Är det något som kandidaten bör känna till om rekryteringsprocessen, till exempel om ni utför bakgrundskontroller eller tester?


Viktigast av allt - uppmaningen

Vad vill du att kandidaten ska göra? Den självklara uppmaning är såklart att söka jobbet. Men det kan vara bra att erbjuda alternativa uppmaningar, ifall kandidaten inte är redo att ansöka i läsande stund. Uppmana till att ta kontakt och ställa frågor till ansvarig rekryterare, eller erbjud möjligheten att registrera sin e-post för att ta emot en påminnelse om att söka jobbet senare. 

Exempel:
Tjänsten kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdag så passa på att söka så snart du kan eller läs mer om oss på vår karriärsida. 

 

Sammanfattningsvis - så skapar du en rekryteringsannons som ger effekt

För att sammanfatta hur du skapar din rekryteringsannons så är det viktigaste att ta med sig:

  • Tydlig kravprofil
  • Identifiera målgruppen
  • Skapa trovärdighet och engagemang genom bilder
  • Tänk skvallerblaskan - börja med att väcka ett intresse, ge sen detaljerna och avsluta med uppmaningen.

 

Dela i sociala medier

Läs liknande inlägg