Vi har pratat med Viveca Brattvik, HR-strateg Kompetensförsörjning pÄ Svealandstrafiken och med 25 Ärs erfarenhet inom transportbranschen, om rÀtt mÀnniska pÄ rÀtt plats, att möta kompetensutmaningarna och varför ditt nÀsta jobb bör vara som bussförare.

Vad engagerar dig mest i din roll som HR-strateg pÄ Svealandstrafiken?

Att hitta nya talanger, rÀtt mÀnniska pÄ rÀtt plats. Se hur de vÀxer och utvecklas i sina roller.

Vad Àr du mest stolt över med att jobba pÄ Svealandstrafiken?

Det finns en laganda och en yrkesstolthet i bolaget, helt enkelt vÄra engagerade medarbetare. VÄr strÀvan efter att vara med i utvecklingen, vare sig det gÀller nya elbussar eller att satsa mer pÄ det nÀra ledarskapet.

Pandemin drabbade bussbranschen hÄrt och behovet av att rekrytera ny arbetskraft Àr fortfarande stort, hur jobbar ni för att attrahera och rekryterar rÀtt kandidater?

Rekryteringsbehovet kommer att vara fortsatt stort, sÀrskilt eftersom branschen tappat mÄnga bra förare under pandemin. VÄr stora utmaning ligger i att fÄ dem att ÄtervÀnda eller att fÄ andra personer att bli nyfikna pÄ oss.

Hur gör ni för att vÀcka intresse hos potentiella kandidater?

VÄrt unika koncept med att vara en offentligÀgd arbetsgivare med tilldelad trafik gör att vi Àr en stabil arbetsgivare. Vi har inte drabbats av de snabba svÀngningarna i nÄgon större utstrÀckning. Vi har ett tÀtt samarbete med andra aktörer och det ligger i vÄrt intresse ocksÄ att branschen har bra förare och verksamhet.

”Att en kandidat har rĂ€tt behörighet pĂ„ sitt körkort Ă€r i sig inte det samma som att personen kommer att lyckas i din roll som förare. Vi satsar dĂ€rför pĂ„ vĂ„r egen körskola dĂ€r vi anstĂ€ller serviceinriktade mĂ€nniskor och lĂ€r dem att köra buss under en 12 veckor lĂ„ng betald utbildning. Det hĂ€r Ă€r ocksĂ„ ett perfekt sĂ€tt för oss att attrahera fler tjejer till branschen.”

Viveca Brattvik, HR Strateg Kompetensförsörjning pÄ Svealandstrafiken

Vad vill ni utveckla pÄ framÄt nÀr det gÀller kompetensförsörjning?

I framtiden behöver vi satsa pÄ rekrytering av mekaniker och olika tjÀnstemannagrupper. Vi stÄr inför en utmaning dÄ branschen Àr pÄ vÀg mot ett stort drivmedelsskifte, frÄn fossila brÀnslen till olika former av el. För att möta behoven behöver vi vara uppmÀrksamma pÄ att kompetensutveckla befintlig personal och skapa samarbetsformer med leverantörer och skolvÀsende.

PÄ Svealandstrafiken verkar vi genom att ha en samhÀllsviktig funktion och dÀr ser vi att vi har en möjlighet att attrahera de personer som vill jobba med en hÄllbar framtid. BÄde gÀllande mÀnniska och miljö för att skapa ett mer hÄllbart samhÀlle.

Vill du ha vÀrldens bÀsta jobb?

Bli bussförare, trots att vi Àr styrda av bÄde tidtabeller och resevillkor Àr det ett otroligt fritt arbete. Med det menar jag att du sjÀlv, i stort sett, bestÀmmer hur din arbetsdag ska bli. Ingen hÀnger över din axel och talar om hur du ska göra ditt jobb, utan det Àr dina beslut och din instÀllning som avgör. Det Àr omvÀxlande och socialt, ingen dag Àr den andra lik och du lÀr dig hela tiden nya saker.

Du Àr viktig för oss och vi vill gÀrna ta del av dina tidigare erfarenheter och tankar för att utveckla oss som bolag. Vi har ett nÀra ledarskap och jobbar aktivt med att bl.a. utveckla scheman och olika trygghetsskapande ÄtgÀrder för att förbÀttra arbetsmiljön. VÄrt koncept, dÀr trafiken Àr tilldelad i stÀllet för upphandlad, gör Àven att vi kan erbjuda en trygg anstÀllning.
Om du inte har rÀtt behörighet pÄ körkortet Àr inget problem, det löser vi i vÄr egen körskola!

Blev du nyfiken pÄ att bli bussförare? Spana in Svealandstrafikens karriÀrsida och lÀs mer om dem som Svealandstrafiken som arbetsgivare

LÄt dig inspireras av andra karriÀrsidor vi Àlskar

Vill du fÄ inspiration av hur andra jobbar med att attrahera och sÀrskilja sig som arbetsgivare. Se karriÀrsidorna vi Àlskar.

Dela i sociala medier

LÀs liknande inlÀgg