Vilken bakgrund har du inom HR och hur ser din roll ut idag?

Jag Ă€r utbildad lĂ€rare i grunden och efter nĂ„gra Ă„r som lĂ€rare satte jag mig vid skolbĂ€nken igen för att lĂ€sa HR. Ända sedan examen har jag arbetat i rekryterings- och konsultbranschen och driver i dag mitt eget bolag Holm Rekrytering och Interim Management AB. Verksamheten har tre affĂ€rsben; chef- och specialistrekrytering, interim management inom HR och finance, samt utbildning inom HR och rekrytering.

Vad engagerar dig mest i ditt jobb?

Det Àr mycket som engagerar mig i mitt arbete men framför allt att lösa mina kunders utmaningar inom HR, oavsett om det Àr en permanent tillsÀttning eller om de behöver en interimkonsult. Jag gillar att övertrÀffa mina kunders förvÀntningar och att ligga steget före. Jag tycker oerhört mycket om att jobba nÀra mina kunder, bÄde genom att lÀra kÀnna de chefer jag stöttar men Àven organisationens utmaningar och företagskultur. HR-frÄgorna sÄ otroligt viktiga och att hitta nya medarbetare som matchar företagskulturen och levererar lönsamma beteenden Àr bÄde utmanande och roligt. Eftersom jag Àr resultatorienterad som person sÄ kan jag se resultatet av mitt arbete relativt snabbt och att fÄ nöjda kunder och kandidater/konsulter Àr kanske det som jag gÄr igÄng pÄ mest.

Du menar att det svÄra Àr inte att hitta rÀtt kompetens, utan att hitta personer som passar in i företagskulturen, vad menar du med det?

Jag tror ju att alla mĂ€nniskor Ă€r bra som de Ă€r, men alla passar inte in överallt. Jag har skrivit en bok som heter ”VĂ€rderingsstyrd rekrytering som affĂ€rsstrategi”, och i den beskriver jag min syn pĂ„ rekrytering och det handlar just om vikten att hitta personer som passar in i företagskulturen. Personer som delar företagets vĂ€rderingar och sĂ€tt att arbeta pĂ„ kommer att bĂ„de trivas och leverera bĂ„de goda beteenden och resultat. De kommer att stanna lĂ€ngre pĂ„ arbetsplatsen och det gynnar bĂ„de företag och individ.

HR Ă€r pĂ„ flera sĂ€tt affĂ€rskritiskt. Hur upplever du att lĂ€get Ă€r bland de arbetsgivare du trĂ€ffar. Är HR-frĂ„gan tillrĂ€ckligt prioriterad?

Bra frÄga, det kan variera mycket frÄn företag till företag. Men jag tycker att HR:s roll har blivit allt starkare med Ären. Mycket pÄ grund av att det Àr arbetstagarens marknad och att ungdomarna stÀller höga krav pÄ sin arbetsgivare. Det innebÀr att företagen mÄste skÀrpa sig och aktivt jobba med sitt employer brand för att anses attraktiva av kandidaterna. Men det handlar lika mycket om att vi inom HR mÄste vara duktiga pÄ att tala om vad vi kan och vad vi kan bidra med till verksamheten. Finnas med i ledningsgrupp och ta plats. Men mÄnga kloka chefer har fattat vikten av att ha en duktig HR med sig i de strategiska frÄgorna.

Slutligen, du specialiserar dig pÄ specialist- och chefsrekrytering. Vad Àr det absolut viktigaste för att lyckas med en sÄdan rekrytering?

Det handlar framförallt om stora nÀtverk idag. Vare sig de Àr pÄ LinkedIn eller egna databaser som Workbuster. Jag rekryterar mycket inom HR och dÄ har jag ett stort nÀtverk inom det omrÄdet, vilket underlÀttar nÀr jag letar efter konsulter till mina kunder. Jag brukar sÀga nej till exempelvis rekrytering inom IT och SÀlj eftersom jag inte har upparbetade nÀtverk inom dessa omrÄden. I övrigt handlar det om att lÀra kÀnna din kund pÄ djupet för att förstÄ vilka kandidater som passar in i verksamheten. Du fÄr Àven mer komplexa frÄgor frÄn kandidaterna och du mÄste vara mer pÄlÀst och insatt vilket triggar mig personligen.
https://holmrekrytering.se/

 

Dela i sociala medier

LÀs liknande inlÀgg