Så bidrar spontanansökningar till en proaktiv rekrytering

Semesterveckorna börjar lida mot sitt slut och många företag och organisationer står inför nya rekryteringar till hösten. Allt fler väljer att jobba proaktivt med sin rekrytering, för att minska risken att fatta förhastade beslut när nya medarbetare behöver anställas snabbt. En väsentlig del i den proaktiva rekryteringen handlar om att bygga upp en kandidatbank. Med en automatiserad kompetensmatchning kan företag hitta potentiella talanger i sina egna system, innan tid och resurser läggs på att annonsera i externa kanaler.

För att öka sin kandidatbank kan man, förutom att lagra tidigare ansökningar, öppna upp för att ta emot spontanansökningar. Har du en tilltalande karriärsida som lockar talanger är det ett perfekt tillfälle att ge dem chansen att själva visa sitt intresse för att jobba på ditt företag, även om det inte finns några lediga tjänster för tillfället. Enligt Svenskt Näringslivs Rekryteringsenkät 2018 är det endast 30% av de tillfrågade företagen som använder sig av spontanansökan som rekryteringsväg. Detta trots att det är en av de rekryteringsvägar som de tillfrågade anser fungera bäst. Spontanansökningar är dock en uppåtgående trend, speciellt i större organisationer som anställer ofta.

Så kommer du igång med Spontanansökningar i Workbuster 

När du lägger upp en roll du vill ta emot ansökningar till i Workbuster kan du välja om denna ska vara tillgänglig för spontanansökningar eller inte, se bild nedan. De roller du aktiverar spontanansökan på hamnar i jobblistan på din karriärsida. När en kandidat vill spontansöka kan hen filtrera på roller via geografisk plats och jobbkategori. Dessa ansökningar lagras i kandidatlistan för den sökta rollen och kan kompetensmatchas mot nya tjänster framöver. 

Har du några frågor om spontanansökningar? Kontakta oss gärna på info@workbuster.se eller 08-580 807 30.

Dela i sociala medier

Läs liknande inlägg