Workbuster rekryteringsverktyg för en bättre kandidatupplevelse

7 tips på hur du skapar en fantastisk kandidatupplevelse i ditt rekryteringsverktyg

En bra kandidatupplevelse är inte bara grunden för ett starkt employer brand. Det kan även påverka hela verksamhetens framgång och tillväxt. Till exempel svarar 69% av kandidater som haft en negativ kandidatupplevelse att de ställer sig tveksamma till att köpa företagets varor eller tjänster, enligt en undersökning från Wise Professionals. Trots denna vetskap är det många kandidater som upplever att de inte får den återkoppling eller feedback från arbetsgivare som de förtjänar. Därför har vi tagit fram en guide på hur du med hjälp av ditt rekryteringsverktyg kan förbättra kandidatupplevelsen. 

 1. Förenkla ansökningsprocessen 

  Idag är det många kandidater som hittar jobb via sociala medier via mobilen. Därför är det viktigt att det är enkelt att söka jobb eller visa intresse via alla plattformar. Många arbetsgivare väljer att skippa CV-kravet helt i ett första ansökningssteg, och istället jobba med urvalsfrågor för att bedöma om kandidaten lever upp till skallkraven. På så sätt kan du få ett större urval av ansökningar, samtidigt som du snabbare kan tacka nej till de som inte uppfyller kraven på urvalsfrågorna. Tips! Testa själv att söka dina jobb via alla plattformar för hitta eventuella flaskhalsar. 

 2. Var tillgänglig i alla lägen

  Då stor del av jobbannonsering idag sker på sociala medier är det många passiva kandidater som kommer att nås av dina jobb. Det betyder många talanger som besöker din karriärsida kanske inte är redo att söka jobb just i den stunden. Låt kandidaterna prenumerera på kommande jobb, eller få en påminnelse om att söka ett specifikt jobb vid ett senare tillfälle. 

 3. Sätt rätt förväntningar med ett tydligt bekräftelsemejl 

  Enligt Wise professionals kandidatupplevelserapport svarar 89% att de tycker att responsen på ansökan påverkar deras syn på arbetsgivaren och responsen kandidaten får på sin ansökan värderas väldigt högt. Börja med att konfigurera ett automatiserat bekräftelsemejl som talar om att ansökan har kommit in. Ett välformulerat bekräftelsemejl bör innehålla information om vem som är kontaktperson och sätta rätt förväntningar för resten av rekryteringsprocessen. 

 4. Kontinuerlig kommunikation 

  Tempo i kommunikationen är a och o för en bra kandidatupplevelse. I många fall befinner sig kandidaterna i flera rekryteringsprocesser samtidigt och det är då extra viktigt att hålla dem engagerade och uppdaterade för att inte riskera att tappa deras intresse. Därför är det viktigt att ha en tydligt kommunikationsstruktur för varje steg i rekryteringsprocessen. Genom notiser och påminnelser garanterar du att alla kandidater får återkoppling i tid och en bra kandidatupplevelse.

 5. Riktad och personlig återkoppling

  Automatiserade e-postmallar kan bespara dig mycket manuellt arbete så att du kan fokusera på viktigare delar i kandidatresan. Men, det är viktigt att du behåller en personlig kontakt med kandidaterna. En grundregel är att ju längre en kandidat kommit i processen, desto mer personlig behöver du vara i din återkoppling. I början räcker det med att du använder e-postmallar med personliga fält för kandidatens namn. Längre fram i processen, när kandidaten varit på intervju eller lämnat in arbetsprov, behöver du vara mer personlig i feedbacken. Därför är det en god idé att lägga in regler i rekryteringsverktyget, för att förhindra automatiserade mejl längre fram i processen. 

 6. Skapa flexibla intervjutider 

  Eftersom många kandidater redan är heltidsanställda är det inte alltid enkelt för dem att komma loss för en intervju mitt på dagen. Ett enkelt sätt att förbättra kandidatupplevelsen är att därför att erbjuda kandidaterna flexibiliteten att själva välja bland lediga intervjutider. Skapa lediga intervjutider och låt kandidaterna själva boka in sig på den tid som passar bäst. 

 7. Ta reda på vad kandidaterna tycker 

  Hur bra är er kandidatupplevelse egentligen? Idag finns det tjänster som specialiserar sig på kandidatfeedback, till exempel Trustcruit. Ni kan även skapa egna enkäter för att ta emot feedback. Det viktigaste är att ni är konsekventa med att ta reda på vad kandidaterna tycker, så att ni kan jämföra resultaten och förbättra kandidatupplevelsen över tid.  

Dela i sociala medier

Läs liknande inlägg