Så tacklar du kompetensbristen – Del 1: Släpp Kraven!

3 av 4 arbetsgivare upplever att det är svårt att hitta rätt kompetens. Det enligt en undersökning från Manpower Group. Samtidigt är arbetslösheten rekordhög. Pandemin har dessutom accelererat digitaliseringen vilket lett till att arbetsgivare från olika branscher nu slåss om liknande kompetens. 

Mjuka kompetenser är de nya superkrafterna!

Ett sätt att komma runt problemet är att våga ifrågasätta den “perfekta kandidaten”. Många arbetsgivare ställer för höga krav på utbildning och färdigheter. Istället bör fokus ligga på mjuka kompetenser som potential och förmågor. 

När AI och automatisering tar över repetitiva arbetsuppgifter blir de mänskliga egenskaperna de nya superkrafterna. I en omvärld av snabb förändring blir tidigare kunskap mindre viktig och förmågan att lära allt viktigare (Human resource today, 2021)

Exempel på mjuka värden som ses som “superkrafter”: problemlösning, kritiskt tänkande, och kommunikationsförmåga. 

Fördelen med färdigheter och kunskap är att det går att lära och utveckla. Det är betydligt svårare om inte omöjligt att ändra en personlighet. Så ställ dig frågan; vilka är dina egentliga skallkrav utifrån erfarenhet och utbildning, och vilka “superkrafter” bör din nästa medarbetare ha?

Praktiska tips på vägen 

  • Öppna upp för fler kandidater genom att fokusera mer på mjuka värden. Är kraven på erfarenhet verkligen måsten?
  • Identifiera vilka mjuka värden som är avgörande för att lyckas i rollen.  
  • Ta hjälp av tester i rekryteringen för lättare bedöma mjuka värden.

Dela i sociala medier

Läs liknande inlägg