Så får du bäst effekt av jobbannonseringen

En vanlig fråga vi får från våra kunder är; “Var ska jag publicera min jobbannons för bästa effekt?”. En inte helt enkel fråga så vi tog hjälp av Paulina Frank i vårt Customer Success Team som har gedigen erfarenhet av att jobba med jobbannonsering. 

Vilka tips brukar du ge kunder när de funderar på var de ska publicera sina annonser?

Börja med att fundera vilka personer du vill nå med din annons. 

  • Är kandidaten är en aktiv eller passiv jobbsökande?
  • Var tror du att dessa personer finns idag? Sociala medier, Linkedin, jobbsajter?
  • Hur ser kompetensprofilen ut? Är det en junior eller senior person ni söker?

Efter att ha besvarat några frågor brukar det vara lättare att ge mer tydliga råd. Men ett råd som jag alltid ger är jobbannonsering i sociala medier. Enligt Svenskarna och Internet 2021, har 95 % av internetanvändarna använt sociala medier det senaste året. Så att använda sig av sociala medier brukar jag tipsa om.


Hur bör man tänka gällande betald respektive gratis annonsering.

Gratis är gott. Det finns många gratiskanaler idag som ger bra spridning utan kostnad. Genom Arbetsförmedlingen och Platsbanken når du ut brett och får bra spridning då andra siter även fångar upp annonser som publiceras där. En annan kanal som vi samarbetar med är Indeed. Det är gratis att få sitt jobb publicerat där och sen kan man välja ifall man vill sponsra sitt jobb för ökad synlighet. 

Fördelen med betald annonsering är att du själv kan styra vilka du vill nå ut till och att du når ut utanför ditt befintliga nätverk på ett annat sätt. Det gör betald annonsering mer träffsäker och sponsrar du dina jobb i sociala medier kan du även “garantera” att annonsen sprids och får bra synlighet. 

Sen ska man aldrig missa det egna nätverket. Be kollegor tipsa i sina nätverk! Den bästa marknadsföring en arbetsplats kan få är genom tips från de som redan jobbar där. Så att få kollegorna att bli “Influencers” och tipsa om lediga jobb är guld värt!

Hur bör man tänka gällande att publicera sina jobb på jobbsajter jämfört med annonsering i sociala medier?

Detta är en intressant fråga! Jag har själv jobbat inom rekryteringsbranschen i snart 6 år och när jag började min karriär var våra svenska jobbsajter heta. Men beteenden har ändrats. Nya generationer tar plats på arbetsmarknaden, nya plattformar har utvecklas och även våra digitala beteenden. 

Det har skett en förflyttning till att fler väljer att lägga sin annonsering i sociala medier på grund av att kandidaterna finns där. Jag tycker att man mer ska tänka i termer av aktiva och passiva kandidater. Hur sannolikt är det att kandidaten söker sig till er annons eller behöver ni “pusha” ut jobbet till dem. Jobbsajter har fördelen att de attraherar kandidater som aktivt letar jobb. I sociala medier når du passiva kandidater men konkurrerar samtidigt med alla möjliga företag om deras uppmärksamhet.

Kan man säga att det finns några tumregel gällande LinkedIn och Facebook/Instagram utifrån vilken kanal som fungerar bäst för en viss målgrupp?

Detta är också lite av en generations- och målgruppsfråga tror jag. Linkedin skulle jag säga är mer för nätverkande medan Facebook & Instagram är mer för dagligt slösurfande. Så fundera över de kandidater du vill nå och hur deras vanor kan ser ut. 

Vi är mer vana att lägga mer lästid på Linkedin än vi är på Facebook. Detta är också kopplat till våra beteenden och behov. På Facebook vill vi (ganska omedvetet) kunna ta del av informationen snabbt och sedan kunna “swipa” vidare. Facebook är även noga med att prioritera rätt innehåll för sina användare så att de inte tröttnar. På Linkedin är vi mer benägna att avsätta mer lästid, ta del av längre inlägg och innehåll.

Med det sagt kan man attrahera exakt samma kandidater på båda plattformarna, man behöver bara vara medveten om att man behöver göra det på olika sätt. 

Hur kan man ta reda på vilka annonskanaler som fungerar bäst för mig?

Hos Workbuster får våra kunder denna data svart på vitt direkt i statistikfunktionen i systemet, så man behöver varken gissa eller testa sig fram till svaret på denna fråga. Där går det även att ta fram vilka annonskanaler som genererar flest kvalificerade kandidater utifrån hur långt kandidaterna kommit i rekryteringsprocessen. 

Vilket annat tips skulle du ge ett företag som vill få in fler relevanta ansökningar?

Öka er digitala närvaro! Skapa målgruppsinriktade kampanjer som lyfter er som företag och skapa intresse hos just er specifika målgrupp. Och ge det tid. Ju mer ni syns med intressant innehåll desto mer kommer kandidaterna att känna igen ert varumärke framåt. 

Några exempel på innehåll är att berätta om spännande projekt ni jobbar med, intervjua både nya och “gamla” kollegor om varför de trivs hos er och dela detta på karriärsidan och i sociala medier. 

Majoriteten av våra kunders kandidater besöker deras annonser genom mobiltelefonen (strax över 50%!). Där har man dessvärre sällan sitt CV eller personliga brev. Sänk tröskeln och förenkla ansökningsprocessen så era kandidater kan söka era tjänster även genom mobilen när de sitter på bussen påväg hem från jobbet. 

Så ett hett tips är att ta på sig kandidat-hatten och se över är hur enkelt det är att söka era jobb. Testa skicka in en ansökan. Är det enkelt och går det att göra från mobilen när du är “on-the-go”.

Sen pratas det mycket om att fler väljer bort CV och personligt brev i sina ansökningsprocesser. Det är något vi kommer att se mer av. Redan idag finns de många alternativa och kreativa lösningar för att rekrytera utan varken CV eller personligt brev. 

Dela i sociala medier

Läs liknande inlägg