Rekryterare, så undviker du att bli ghostad av kandidater

Från nätdejting till rekrytering - kandidater gör slut genom tystnad 

En oattraktiv trend har letat sig in i rekryteringsvärlden. Fenomenet ghosting är framförallt ett känt begrepp inom nätdejting, men har på senare tid även blivit ett vanligt fenomen inom rekrytering. Ghosting, konsten att “göra slut” utan ett ord, har blivit daglig frustration för många rekryterare inom olika branscher. Trots den pandemipåverkade arbetsmarknaden och en ökad arbetslöshet har ghosting blivit en alltmer vanlig praxis bland arbetssökande.

Saknas normer för hur man gör slut i en rekrytering 

Inom den yngre generationens jobbsökare finns tydliga normer och regler för de tidiga stegen i rekryteringsprocessen - hur man formulerar sitt CV, vanliga intervjufrågor, tips för att lyckas på intervjun. Men det finns väldigt lite information om hur man lämnar en rekrytering på ett snyggt sätt. 

1 av 3 kandidater säger sig medvetet ha ghostat en arbetsgivare

​​Enligt en rapport från indeed 2021 hade 28% av de arbetssökande ghostat en potentiell arbetsgivare under det senaste året. Det är en ökning från 18% 2019, trots en global pandemi som påverkat arbetsmarknaden och färre lediga jobb att söka. På arbetsgivarsidan är utbreddheten av ghosting ännu mer chockerande, där 76% uppger att de har ghostat kandidater under det senaste året, och 57% säger att är vanligare än någonsin. 

Många kandidater tror inte att deras ghosting kommer att uppmärksammas av arbetsgivaren eller påverka deras framtida karriärmöjligheter. Men med dagens rekryteringsverktyg är det lätt för arbetsgivare att följa kandidatens beteende i tidigare rekryteringar, och 80% av arbetsgivare uppger i indeeds undersökning 2021 att de tror att ghosting kan ha en negativ påverkan på kandidatens karriärmöjligheter. 

Rekryterare, 3 tips för att undvika att bli ghostad 

Tydlig kommunikation genom hela rekryteringsprocessen

För att minska risken att bli ghostad bör du som arbetsgivare jobba på att förbättra kommunikationen genom hela rekryteringsprocessen. Den grundläggande regeln är att hela tiden hålla kandidaten informerad om var hen befinner sig i processen och när nästa feedback kan förväntas. 

Skapa engagerande bekräftelsemejl 

Idag förväntar sig kandidater att få ett mejl som bekräftar att ansökan har kommit fram. Men varför inte ta tillfället i akt att marknadsföra ert employer brand i bekräftelsemejlet? Länka till karriärsidan och relevanta stories inom samma jobbkategori. På så sätt kan kandidaten känna en starkare koppling till arbetsplatsen redan innan första intervjun. 

Automatisera urvalet och fokusera på de mest kvalificerade kandidaterna

Genom att automatisera första delen av urvalet kan du säkerställa att samtliga kandidater får återkoppling samtidigt som du sparar tid och kan fokusera på de mest kvalificerade kandidaterna. Med vår nya funktion Smart-reject kan du låta Workbuster göra en del av jobbet och tidigt göra ett automatiserat urval av vilka kandidater som inte lever upp till skallkraven för en annons.

Dela i sociala medier

Läs liknande inlägg