Vi frÄgade Carl Gustafson, HR Business Partner, om hur det Àr att jobba för vÀrldens största humanitÀra rörelse, vad privat sektor kan lÀra av ideell och om att bredda mÄlgruppen som söker sig till Röda Korset. 

Vilken bakgrund har du inom HR och hur ser din roll ut nu?

Efter avslutade studier pÄbörjades HR-spÄret som för mÄnga andra inom rekryteringsbranschen. Efter detta en bredare roll inom HR inom tung anlÀggning för att sedan gÄ över till att vara HR-manager pÄ Telia i ett antal Är. PÄ Röda Korset har jag varit de senaste sju Ären. HÀr har jag framför allt varit chef inom en nationell verksamhet och förra Äret inom HR.

Just nu och framĂ„t har jag dock en rolig roll som HR-partner. Det kĂ€nns vĂ€ldigt inspirerande dĂ„ jag verkligen fĂ„r tillfĂ€lle att arbeta med HR-hantverket och driva frĂ„gor operativt i organisationen. Bland annat har jag ett helhetsansvar för vĂ„ra rekryteringsprocesser. Just rekrytering Ă€r ju Ă€ndĂ„ det mest hĂ€ftiga att fĂ„ arbeta med – att se till att rĂ€tt personer kommer med pĂ„ bussen.

Vad engagerar dig mest i din roll?

Att vara en del av vĂ€rldens största humanitĂ€ra rörelse som arbetar med att lindra och förhindra lidande bĂ„de nationellt och internationell ger energi. Detta oavsett om det Ă€r i en roll inom verksamheten eller inom en stödfunktion som HR. Att vara del av en organisation som rĂ€ddar liv och ger hopp Ă€r nĂ„gon som bĂ„de förpliktigar och engagerar. Sedan Ă€r det fantastiskt kul att se resultat av det HR gör – tex en bra rekrytering, en medarbetare som utvecklas eller hantering av utmanande förĂ€ndringar.

Vad Àr du mest av stolt över hos din arbetsgivare?

PÄ ett generellt plan hur vi genom vÄrt arbete kan stötta personer i utsatthet. PÄ ett individuellt plan hur Svenska Röda Korset gett mig chansen att gÄ frÄn att arbeta med HR till att fÄ bli chef för en verksamhet till att Äterigen fÄ arbeta med HR.

Vad kan privata arbetsgivare lÀra av ideell sektor kopplat till HR-frÄgan och vice versa?

Alla kan lÀra av alla och det Àr svÄrt att generellt dra skillnaden mellan HR inom det ideella och det privata. Men inom ideell sektor byggs mycket pÄ engagemang och jag tror att det Àr bÄde vÄr sektors största tillgÄng men ocksÄ en utmaning dÄ den ibland behöver tÀmjas nÄgot. 

Men privata nÀringslivet kan förmodligen lÀra sig mycket av det ideella i hur engagemang kan skapas och hur vÀrdegrunden verkligen kan bÀra organisationen framÄt. Och vi kan lÀra oss mycket frÄn nÀringslivet kring professionaliserade processer, den senaste forskningen och i effektivitet.

Vilken Àr den största utmaningen för er just nu kopplat till rekrytering och hur jobbar ni för att lösa den?

Generellt attraherar vÄr organisations arbetsgivarvarumÀrke vÀldigt kompetenta och motiverade kandidater. Vi skulle dock vilja bredda mÄlgruppen som söker till oss och vi kan ocksÄ se att vi inom vissa yrkeskategorier har svÄrt att matcha till exempel nÀringslivet vad det gÀller lön. Utmaningen med en breddad mÄlgrupp handlar ju mycket om att nÄ de personer vi tror kan vara relevanta och dÄ testar vi till exempel just nu riktad annonsering pÄ sociala medier.

Hur jobbar ni med att ge nya medarbetare rÀtt introduktion?

Dels ligger ett stort ansvar pÄ rekryterande chef att vÀlkomna och introducera pÄ ett bra sÀtt. Utöver det har vi Äterkommande introduktionsdagar dÀr en helhet av verksamhetens beskrivs, dÀr vÄr generalsekreterare har möjligheten att vÀlkomna alla nya och dÀr vÄra olika vÀrderingar och grundprinciper kan diskuteras.

Dela i sociala medier

LÀs liknande inlÀgg