Framtidens arbetsliv – så vill vi jobba!

Pandemin har på många sätt vänt upp och ned på arbetslivet som vi känner det. Men trots problemen som den skapat har den även gett oss möjlighet att reflektera över hur vi jobbar. Nu när de flesta är fullvaccinerade ställer sig många frågan - hur gör vi nu? 

Hälften av Sveriges yrkesverksamma har arbetat hemifrån det senaste året, och enligt Internetstiftelsens studie Svenskarna och internet 2021 har detta fungerat bra. Nu har vi möjligheten att forma framtidens arbetsliv och skapa hållbara organisationer. Genom att kombinera fördelarna med distansarbete med gemenskapen som vardagen på arbetsplatsen erbjuder kan vi skapa bättre förutsättningar för engagerade och välmående medarbetare. 

9 av 10 vill fortsätta jobba hemifrån 

Av de som har arbetat på distans tycker 8 av 10 att det har fungerat bra och 9 av 10 av de som jobbat hemifrån under pandemin vill fortsätta göra det när pandemin är helt över. Distansarbetet idag har blivit mer norm än undantag. Som arbetsgivare bör du ha detta i åtanke så att du kan möta förväntningarna för att attrahera och behålla engagerade medarbetare

Unga och singlar mer skeptiska till distansarbete

De deltagare som är något mer skeptiska till hemmakontoret är de i åldersgruppen 18-29 år och de som är singlar/ensamstående. De yngre är ofta relativt nya i sin roll, vilket gör distansarbetet mer utmanande då de i större utsträckning kan vara i behov av vägledning och stöd. De som lever i singelhushåll har saknat gemenskapen och det sociala sammanhanget som arbetet på plats erbjuder.

Hybridarbete drömscenario för många

Deltagarna i undersökningen tycker i genomsnitt att 2,2 arbetsdagar i veckan är lagom att jobba hemifrån. En kombination av distansarbete och arbete på plats kan därför ses som ett drömscenario för många medarbetare där man får det bästa av två världar. Som arbetsgivare öppnar det upp för att rekrytera kandidater som har lite längre avstånd till jobbet, som kan tänka sig att pendla ett par dagar i veckan. 

Hur övergår vi till det “nya normala”?

Ska alla få bestämma själva när man jobbar hemifrån? Ska vi jobba hemifrån ett par dagar i veckan? Eller återgå till att jobba precis som vi gjorde innan? Oavsett hur din organisation väljer att övergå  till det “nya normala” vill vi dela med oss av tre tips: 

  • Hitta lösningar genom dialog

    pFrågan om återgång till arbetsplatsen behöver belysas och diskuteras utifrån många olika perspektiv. Det handlar dels om arbetsmiljö, hur vi kan skapa förutsättningar för arbete på distans och på plats så att både chefer och medarbetare mår bra och kan utföra sitt arbete. Det handlar också om verksamheten, finns det olika arbetsuppgifter som behöver utföras på specifik plats för att uppnå ett lyckat resultat?

    Vad som passar just er organisation kan ingen utomstående ge svar på, och det finns inte en enkel lösning som passar alla. Håll en öppen dialog mellan ledning, chef och medarbetare och lyssna till alla parters behov för att prestera och må bra på jobbet.

  • Skapa en attraktiv arbetsplats

    En trivsam arbetsplats har kanske aldrig varit viktigare än nu i samband med återgången till att arbeta på plats. Många organisationer brottas med att locka tillbaka medarbetare som efter många månaders distansarbete börjat trivas allt bättre på hemmakontoret. Vad kan ni göra för att göra er arbetsplats mer attraktiv? Involvera gärna medarbetarna i arbetet. Har ni möjlighet att erbjuda frukost eller afterwork någon gång i veckan? Föredras pingisbord eller darttavla? Bjud in till sociala aktiviteter som stärker gemenskapen och lockar tillbaka dina kollegor till arbetsplatsen igen. 

  • Flexibel arbetsplats kan bli en viktig konkurrensfördel

    Många anställda efterlyser en mer flexibel arbetssituation med möjlighet till hemarbete även efter pandemin. Möjligheten till distansarbete kommer med hög sannolikhet bli en allt mer eftertraktad förmån, och de arbetsgivare som har möjlighet att erbjuda sina medarbetare möjlighet att jobba hemifrån ett par dagar i veckan kommer ha en stark fördel i konkurrensen om talangerna. Hur ser det ut på er arbetsplats? Om ni erbjuder en flexibel arbetsplats, var noga med att kommunicera det som förmån på er karriärsida och i jobbannonser.

     

Dela i sociala medier

Läs liknande inlägg