Tre anledningar att rekrytera under julledigheten

Funderar du på att rekrytera i januari? Vänta inte, årets kanske bästa tid är nu! Vi vet att hösten har varit en hektisk tid, och många företag väljer att dra ner på tempot inför jul och nyår. Men för dig som jobbar proaktivt med rekryteringen finns goda möjligheter att ta vara på för att rekrytera topptalanger under julledigheten. 

 1. Kandidaterna är mer tillgängliga under semestern

  För de flesta kandidater innebär jul och nyår många lediga dagar, och med det mer tid att lägga på att söka jobb och engagera sig i en rekryteringsprocess. Har du därför möjlighet att publicera dina jobb redan nu innan mellandagarna är det en stor möjlighet att attrahera motiverade talanger. 

 2. Nyår är en tid för reflektion och nystart

  Det må låta som en skröna, men nyårslöften har faktiskt en påverkan när det kommer till motivationen att söka jobb. När det året börjar lida mot sitt slut är det många potentiella kandidater som funderar och reflekterar över mål och riktning i karriären. Och det är därför föga förvånande att de första veckorna i januari en av de tider på året då flest personer söker jobb. 

 3. Konkurrensen är lägre

  Andra bolag inom din bransch kan välja att dra ner på tempot i rekryteringen under julledigheten. För dig som jobbar proaktivt med rekryteringen innebär det därför att fler kandidater har ett mindre utbud av relevanta annonser att söka. Med andra ord ett guldläge att attrahera topptalanger att söka just dina jobb! 

Tänk på att! 

 • Mobilanpassa annonsen och ansökningsformuläret
  I semestertider är det allt vanligare att kandidater scrollar på mobilen istället för datorn. Tappa toppkandidater på grund av krångliga ansökningsformulär genom se till att ansökan är mobilanpassad och överväg att ta bort CV-kravet i första steget. 

 • Marknadsför dina annonser i sociala medier
  Trots att många väljer att aktivt söka jobb kring jul och nyår är det bra att öka synligheten även för passiva kandidater i sociala medier. Här finns chansen att nå talanger som inte aktivt söker jobb men kan vara intresserade av att ta nästa steg i karriären om rätt erbjudande dyker upp.

 • Förbered e-postmallar
  Om du har pågående rekryteringar när du själv är på semester är det bra att förbereda e-postmallar och bekräftelsemejl så att du enkelt kan hålla kandidaterna uppdaterade om hur rekryteringen fortlöper. På så sätt kan du säkerställa en god kandidatupplevelse, även om vissa steg i processen kan ta lite längre tid än vanligt.

Dela i sociala medier

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig att attrahera rätt talanger?

Kontakta oss i formuläret så berättar vi mer. 

Läs liknande inlägg